söndag 25 januari 2009

Kulturrådet läggs ner

Statens kulturutredning föreslår en nedläggning av kulturrådet som i 40 års tid överblickat och delat ut bidrag till landets kulturutövare.

DN har tagit del av ett utredningsförslag som visar att Kulturrådet fråntas sin uppgift att dela ut verksamhetsbidrag. Rådet kommer upphöra att existera som en självständig myndighet. Utredningen föreslår även att Konstnärsnämnden, Sveriges författarfond och delar av Rikskonserter läggs ner. Utredningen vill istället slå ihop dessa tre nämnder till en nämnd. Bidragsfördelningen vill man lägga hos en ny myndighet. Denna nya myndighet kommer att vara direkt underställd kulturdepartementet. Myndighetens ansvar kommer att vara analys av kulturområdet, löpande utvärdering, uppföljning och statistik. Den kommer samtidigt att ha kontakt med lokala politiker om deras bidrag. Detta är enligt ”portföljmodellen”, där alla regioner får en kulturpenning av staten. Fördelningen av kulturpenningen bestäms sedan av regionen egna politiker.

Det är bra att man från regeringens sida vill effektivisera och eventuellt lägga ner vissa myndigheter. Genom en sammanslagning och införandet av ”portföljmodellen” kommer lokala politiker få mer att säga till om. Centraliseringen av kulturpenningen har inneburit att lokala behov inte alltid tillfredsställts. Dialogen som skall föras mellan den nya myndigheten och regionerna, kommer att innebära att regionerna och kommunerna får mer makt när det kommer till bidraget.
Istället för att kulturrådet ger pengar till alla, oavsett behov, kan man nu med den nya myndigheten lokalisera de behov som kulturen har i vissa kommuner.

Ju närmare Haningeborna dessa beslut fattas desto större är chansen att pengarna verkligen hamnar där de gör nytta.

Vi välkomnar denna förändring och ser att den kommer inverka positivt på kulturen i Haninge.

Moderata gruppen, Kultur- och Fritidsnämnden i Haninge

Michael Fridebäck Ordf
Tommy Öhrström
Ann-Sophie Söderlund
Martin Levanto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar