tisdag 22 december 2009

Jultal och opinionssiffror

Igår hade statsminister Fredrik Reinfeldt sitt traditionella Jultal. Uppskattat av både åhörare och allmänhet. Tonen var allvarlig och markerar inledningen på valåret.

Utgångsläget är tufft. Opinionssiffrorna på senare tid har visat på ett vikande stöd för regeringen och särskilt moderaterna. Statsvetarna bedömer att det är sjukförsäkringsfrågan som framförallt påverkat opinionen och man kan nog utgå från att de har rätt i analysen. Kommunikationen var inte den bästa, varken gentemot media eller den ansvariga myndigheten, när cancerfallen dök upp.

Det positiva i sjukförsäkringsfrågan är ändå att övriga Allianspartier fått lite mer luft under vingarna och 4%-faran minskar (AB). Dessutom är det troligt att när resultaten av reformen visar sig kommer de att peka på betydligt mer positiva effekter än de svarta rubriker som nu dominerar. I grunden är reformen både riktig och nödvändig, läs Sven G nedan. Tendensen blir på så sätt uppåtgående, vilket enligt medielogiken gör oppositionen till negativa bakåtsträvare.

/ Daniel
SvD1, SvD2, Expr, DN

1 kommentar:

  1. Dom unga männen kommer att avgöra valet dom som röstar på pp eller sd eller inte alls engång tiden var moderaterna intresant för unga män med sin kritik av feminismen & att man stog på deras sida.Så är det inte längre kom ihåg att det är lika många pojkar som skadar sig själva att det är mer en dubbelt så många killar som tar livet av sig att det är dbbelt så många killar som säljer sexuella tjänster mot betalning än tjejer.Skolan ska vi tala om det finns en stor vrede där ute & om ni skulle börja tala om deras situation & såg dom så skulle ni få ett stort stöd.Jag vet att många röstar på sd p.g.a detta jag tänker själv skriva till dom & visa hur dom kan vinna många röster på det sättet.

    SvaraRadera