lördag 19 december 2009

En tuff uppgift!




Alliansen har fått utstå ganska hård kritik för de genomförda ändringarna i sjukförsäkringssystemet. Socialdemokraterna måste vara särdeles nöjda med upplägget. De har skapat ett system som gjort människor till passiva offer, genom att låta människor falla in i långtidssjukskrivning och förtidspension per automatik. Varför? Jo, på sin tid var det ett utmärkt sätt att hålla ner arbetslöshetssiffrorna. En sjukskriven människa var inte arbetslös. Parollen var full sysselsättning. Priset blev sjukskrivningar och förtidspensioner på löpande band. Ett syniskt, oansvarigt och opportunistiskt tänkande.

Nu har Alliansen tagit ansvaret för socialdemokratins omöjliga bidragspolitik, och Socialdemokraterna gnider sina händer. Opinionen vänder till de rödgrönas fördel. Man räknar ju med att minst 300 000 människor initialt berörs av reformen, och det vore förmätet att tro att dessa människor odelat skulle uppskatta att man gör deras tillvaro otrygg. Men reformen är nödvändig och leder till att fler kommer tillbaka till arbetsgemenskap och färre kommer att vandra den outhärdliga vägen från arbete till en ångestfylld tillvaro i utanförskap.

Man måste göra skillnad på systemet och på människorna i systemet. Det är naturligtvis inte så att man jagar efter fuskare och försöker tvinga sjuka människor att arbeta. Vad man gör är att använda trygghetsförsäkringarna för det de är avsedda till. Om du förlorar arbetet ska du finnas i systemet med arbetslöshetsförsäkring och alla åtgärder som som syftar till att få dig tillbaka i arbete. Om du blir sjuk ska du bli sjukskriven, och efter en tid ska din arbetsförmåga prövas igen. Ingen kommer att lämnas utanför. Det är ju ganska enkelt egentligen. Det handlar om arbetslinjen, och jag tror att alla människor innerst inne håller med om att det är rätt. Alla vill göra rätt för sig, det gäller bara att tillåta dem till detta.

Alliansens och Moderaternas arbetslinje är något nytt för Sverige och genomsyrar hela politiken. Trots den värsta lågkonjunkturen i mannaminne och ett valår framför sig står man emot frestelsen att fiska lättfångade röster. Det handlar om ett systemskifte, om grundläggande värderingar. Alla vill göra rätt för sig och alla vill också själva styra över sitt liv. Detta kan bara bli möjligt i ett system som belönar arbete, både genom försäkringssystemen och genom lägre beskattning på arbete.

Med fortsatt förtroende från väljarna kommer förändringarna att bli möjliga. Alternativet är socialdemokratins arbetslinje; välj själv om du vill jobba, du får ändå inte något extra om du ställer upp. Kanske vill vi inte ha det så igen? Du väljer själv den 19 september 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar