torsdag 7 maj 2009

Framgångsrika skolor = effektiva skolor

Moderata skolpolitiker i Stockholms län lyssnade tidigare i veckan på en föreläsning med forskaren Lennart Grossin. Lennart berättade om sin egen forskning men också om annan forskning runt framgångsrika skolor.
Den slutsats jag drar är att vi i Sverige under flera decennier inte tittat på all forskning utan ensidigt tittat på viss forskning. Viss forskning har fått leda skolpolitiken. Ytterst olyckligt att vi i Sverige inte följt forskningen runt vad som gör vissa skolor bättre än andra.
Trots all forskning som visar vad som leder till framgångsrika skolor så fortsätter sossarna i gamla flumskoleideologier, SvD varnar idag för den skoldebatt som sossarna för.
Vi moderater tänker i dessa ekonomiskt tuffa tider ta ansvar. Ansvar för att skolorna och undervisningen fungerar så väl att alla elever når kunskapsmålen och kan forma sina egna liv och förverkliga sina drömmar.

Martina Mossberg (m)

6 kommentarer:

  1. Jag håller med,Martina. Viss typ av forskning har varit nästan tabubelagd i Sverige. Hans-Åke Scherp och Mats Ekholm-falangen har styrt för mycket.
    Jag hoppas att fler kommuner och skolor ville lära av ert framgångsrika arbete i Haninge.

    SvaraRadera
  2. Jag ville inte peka ut dessa två, så skönt att du gjorde det, tack mats! Jag håller helt med, denna falanger har tillsammans med S skapat en skola där färre och färre barn klarat kunskapsmålen.

    SvaraRadera
  3. Exakt hur tänker ni ta ansvar? Mig veterligen har ingen tagit ansvar över skolan, på riktigt alltså, sedan någon gång på 80-talet kanske. Men då har vi också de lärare och den skola som vi förtjänar. Jag blir ärligt talat förvånad om inte den svenska skolan inte kommer försämras ytterligare de kommande tio åren.

    SvaraRadera
  4. Med alliansregering kommer skolan att ha goda chanser att förbättra elevernas resultat. En mängd förändringar är beslutade tex. tidigare nationella prov, skriftliga omdömen, tidigare betyg osv., men kommunerna har också ett stort ansvar. I Haninge satsar vi på skolan, fokus på kunskaps uppdraget, tydligt pedagogiskt ledarskap, uppföljning av resultaten och utvärdering av verksamheten.

    SvaraRadera
  5. Att ge eleverna betyg tidigare, tidigare nationella prov och skriftliga omdömen är inte att ta ansvar för skolan, det är att släcka bränder.

    SvaraRadera
  6. Roligt att både Mats Gerdau och Martina Mossberg sjunger Haninges lov. Vi får inte glömma att den som står bakom denna linje är en Socialdemokrat, en framgångsrik sådan!

    Intressant att ledande Moderater driver Socialdemokratisk politik!

    SvaraRadera