söndag 28 februari 2010

Pigan blev en hantverkare!


Alliansen införde 2007 ett avdrag för köp av hushållsnära tjänster, det s.k. RUT-avdraget. Avdraget är 50 % av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor/person. Syftet var att skapa fler arbetstillfällen och att minska andelen svart arbetskraft inom denna sektor. Även ett ROT-avdrag för hantverkstjänster till hushåll infördes 2008 enligt samma modell. De båda avdragen kallas nu för HUS-avdrag och hanteringen har förenklats. Företagen som utför tjänsterna gör avdrag direkt på fakturan och begär sedan ersättning från Skatteverket (fakturamodellen).

HUS-Avdrag är en enkel och bra lösning för att öka sysselsättningen. En rapport från Företagarna visar att under krisåret 2009 har 20 000 årsarbeten skapats av HUS-avdragen och de ger mer tillbaka till stadskassan än vad de kostar. Prognosen för 2010 är en kraftig ökning. Branschorganisationen ALMEGA har gjort beräkningar baserade på Skatteverkets uppgifter som visar att hemservicebranschen sysselsätter 11 300 och att hälften av dessa jobb skulle försvinna om man tar bort RUT-avdraget.

De rödgröna är starka motståndare till RUT-avdraget kallar det för pigavdrag. Det är en märklig människosyn. Om en lokalvårdare är en piga, är snickaren då en dräng? Alliansen gör ingen skillnad på människor. Alla yrken är värdefulla i en samhällsekonomi.

Ett bra exempel på de positiva effekterna av RUT-avdraget är Haningetjejen Linda Swärdh. Hon såg möjligheterna i det nya avdraget och startade sitt företag MaidAid år 2008 efter att ha arbetat fyra år i städbranchen. Företaget expanderade snabbt och har i dag 15 anställda. Målet är att bli Stockholms tredje största företag i branschen. Linda har svårt att förstå de rödgrönas synsätt. Städbranchen handlar om hantverk och kräver stort yrkeskunnande, säger hon. MaidAid har kunder från alla grupper i samhället, även ensamstående mammor. Om avdraget avskaffas kommer många av hennes nya kunder att försvinna och Linda får säga upp en stor del av sina anställda.

Linda har även blivit utsedd av regeringen till en av 880 ambassadörer för kvinnors företagande. Ambassadörerna delar med sig av sina erfarenheter till företag och organisationer i hela Sverige. Vi behöver fler tjejer som Linda i Haninge.

Hus-avdragen ger fler företag och skapar fler arbetstillfällen. Detta högre skatteintäkter och skapar ett större utrymme för välfärdspolitik. Ett steg framåt med arbetslinjen. Vänsterns förslag leder till ett samhälle med färre jobb, fler bidrag och högre skatter för att finansiera bidragen. Två steg tillbaka med bidragslinjen.


Sven G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar