måndag 9 mars 2009

Bra jobbat! Regeringen skärper villkoren för svenskt bistånd

Inte en dag för tidigt! På DN debatt berättas idag att biståndsminister Gunilla Carlsson presenterar den nya biståndspolitiken och att Sverige drar sig ur biståndsprojekt där regeringen inte får gehör för sin uppfattning om hur arbetet bedrivs.

Självklart måste detta göras! Svenska skattemedel (miljarder och miljoner) rullar in i projekt utan att vi vet vart de slutligen hamnar. Man har granskat ett 20 tal organisationer av dem som får mest stöd hur de bla är relevanta i relation till Sveriges utvecklingsmål och hur effektiva de är både internt och externt. Tittat på vad de faktiskt levererat.

Gunilla Carlsson skriver "Det är ett sätt att ta kampen mot fattigdomen på allvar"
Ja verkligen! Bra jobbat!

Alexandra Anstrell

1 kommentar:

  1. Men handlar egentligen inte Gunillas artikel främst om att Sverige skall satsa på biståndsorgan som jobbar med samma fokus som de svenska målen och prioriteringarna?

    Det är nog inte så att hon främst försöker stoppa någon miljardrullning, utan snarare säkerställa att svenskt bistånd har en röd tråd och se till att svenskt inflytande säkerställs där vi vet vad vi talar om och vet vad vi vill.

    Vi pratar alltså om effektivitet i relation till svenska biståndsmål snarare än någon slags övergripande effektivitet.

    Hon är på väg att bli en riktigt kunnig biståndsminister... det är lite synd att partivännerna tror att deras egen regering ägnar sig åt miljardrullning.

    Biståndet är bättre än sitt rykte, och mycket svårare än vad ni tror. Det är ju faktiskt politik bakom, och global politik präglas inte alltid av maximal rationalitet... vad jag menar är att hade resultaten bara hängt på biståndet som teknik så hade det ju varit enklare, men vi gillar ju politik, eller hur?

    SvaraRadera