måndag 5 juli 2010

Feministiskt Initiativ: Bränner 100 000 svenska kronor

Dagens Nyheter skriver att Feministiskt Initiativ ska bokstavligen bränna upp 100 000 svenska kronor imorgon i Almedalen. FI eldar upp pengarna som en manifestation för rättvisa löner mellan män och kvinnor.

– Vi gör det för rättvisa löner, säger Amanda Mogensen, ideell pressekreterare för Schyman.


och tillägger även

”Det är riktiga sedlar”


För mig känns idéen att bokstavligen bränna upp 100 000 kronor helt vanvettigt. Varför kan inte FI exempelvis donera dessa pengar till någon hjälporganisation? Eller med dessa pengar skapa en förening som aktivt verkar för att lobba för högre löner för kvinnor? Eller egentligen; göra vad som helst med pengarna förutom att förstöra dem via en allmänn bål i Almedalen? Visst man får rejält med media, men du bränner även upp en jädra massa pengar. . .

Vi får se imorgon om detta är stunt eller ej. . .

Martin Levanto

5 kommentarer:

  1. 70 miljarder är den totala löneskilnaden mellan män och kvinnor i sverige varje år. Detta blir 100 000 kronor per minut.
    Det är en extrem diskriminering som knappt har förändrats över huvud taget de senaste 30 åren. För hundra tusen kronor skulle vi kunna få en halvside-annons i en kvällstidning. Det vore bortkastat. Men detta är det effektivaste sättet att uppmärksamma det faktum att halva landets befolkning diskrimineras varje dag.
    Läs mer på denna fi-blogg: http://intersektionalitet.wordpress.com/

    SvaraRadera
  2. 100 000 brända svenska kronor är väl rätt så bortkastat? Brända pengar gör väl knappast någon nytta? Visst får ni PR, men är det verkligen värt att bokstavligen bränna så mycket pengar?

    SvaraRadera
  3. Att bränna 100 000 och toppa dn.se och af.se ikväll och vara på nyheterna imorgon + alla pappers tidningar. Hur kan man kalla det dyrt? Tycker själv att iden är genialisk. Klart har man några hundra mille kan man gör något annat. BRA FI

    SvaraRadera
  4. Nja, 100 000 är inte speciellt kostnadseffektivt för att toppa DN.se. Men visst, det finns dyrare jippon som har misslyckats med samma sak förstås.

    Samtidigt som de möjligen kan anse det kostnadseffektivt så är det dåligt för samhällsekonomin. 100 000 som använts för att skapa något hade bidragit till handeln och därmed lite fler arbetstillfällen. Det hade varit bättre för alla de som står utan arbete eller som ofrivilligt har deltidsjobb. Det hade alltså varit bättre att investera pengarna på något pr-projekt eller liknande än att bara bränna dem, både för samhället och för Fi.

    SvaraRadera
  5. Lennart Törnberg8 juli 2010 kl. 21:25

    Att elda upp en summa pengar i det närmaste motsvarande en årslön för många är ett hån mot alla de som kämpar för att få den dagliga ekonomin att gå ihop. Gudrun Schymans tilltag visar på ett förakt mot lågavlönade och är bara ett bevis på det kommunistiska elitistiska arv med sitt förakt för alla utanför den inre kretsen som tydligen lever kvar hos GS och kanske även i den rörelse som benämner sig Feministiskt Initiativ (FI)
    Tack Gudrun Schyman för att du ännu en gång visat vilka kort du vill spela. Svenska folket är kloka nog att genomskåda dina vansinnesideer och kommer att i kommande val att förpassa dig till den historiska soptipp där Marx, Lenin, Mao m.fl. redan vilar.

    SvaraRadera